Pirot oprema industrijsku zonu i čeka investitore

Bez autora
Sep 05 2010

Opština Pirot uređuje infrastrukturu u industrijskoj zoni za buduće investitore koji će prilikom otvaranja pogona imati niz pogodnosti koje nude Vlada Srbije i lokalna samouprava, rečeno je u pirotskoj opštinskoj upravi. Vrednost radova u indiustrijskoj zoni koja se prostire na oko 15 hektara je oko 35 miliona dinara. Opština je prošle godine od Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja dobila 13 miliona dinara za izgradnju dve trafostanice i rasvetu. U toku je izgradnja glavne saobraćajnice u zoni, dužine oko 300 metara. Za njenu izgradnju u okviru MEGA projekta Američke agencije za razvoj USAID-a dobili su 97.000 dolara i osam miliona od Ministarstva za Nacionalni investicioni plan (NIP). Vrednost te investicije je oko 15 miliona dinara. Uporedo sa ovom saobraćajnicom radi se kišna i fekalna kanalizacija. Vrednost te investicije je 2,5 miliona dinara.

Pirot oprema industrijsku zonu i čeka investitoreOpština Pirot uređuje infrastrukturu u industrijskoj zoni za buduće investitore koji će prilikom otvaranja pogona imati niz pogodnosti koje nude Vlada Srbije i lokalna samouprava, rečeno je u pirotskoj opštinskoj upravi.

Zamenik predsednika opštine Pirot Branislav Kostić rekao je Agenciji Beta da je vrednost radova u indiustrijskoj zoni koja se prostire na oko 15 hektara oko 35 miliona dinara.

On je podsetio da je Opština prošle godine od Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja dobila 13 miliona dinara za izgradnju dve trafostanice i rasvetu.

"U toku je izgradnja glavne saobraćajnice u zoni, dužine oko 300 metara. Za njenu izgradnju u okviru MEGA projekta Američke agencije za razvoj USAID-a dobili smo 97.000 dolara i osam miliona od Ministarstva za Nacionalni investicioni plan (NIP). Vrednost te investicije je oko 15 miliona dinara", kazao je Kostić.

Prema njegovim rečima, uporedo sa ovom saobraćajnicom radi se kišna i fekalna kanalizacija. Vrednost te investicije je 2,5 miliona dinara.

"Biće postavljena i ulična rasveta i izgrađeni trotoari. Od Ministarstva za NIP smo dobili i pet miliona dinara za ravnanje terena. Investitori koji budu kupovali parcele moći će da se priključe na vodovodnu, kanalizacionu i elektro mrežu", napomenuo je Kostić.

On je dodao da će posle izgradnje kompletne infrastrukture Javno urbanističko preduzeće podeliti parcele u industrijskoj zoni, a minimalna površina jedne parcele je oko 600 metara kvadratnih.

"Kad se izvrši preparcelacija, raspisaćemo konkurs i svako može da konkuriše za jednu ili više parcela, u zavisnosti od potreba i tehnologije kojom će se baviti. Radimo i elaborat o povoljnim cenama zakupa prostora, kako bi privukli što više investitora", kazao je Kostić.

Kostić očekuje da se radovi na izgradnji infrastrukture završe do kraja septembra a u oktobru i novembru i podela parcela na prostoru koji će na proleće, kad krene građevinska sezona, biti spreman za grinfild investicije.

"Ova industrijska zona je jako važna za Pirot, posebno za razvoj malih i srednjih preduzeća koja zapošljavaju manji broj radnika", kaže Kostić.

Pomoćnica predsednika opštine za lokalni ekonomski razvoj Dragana Petrović kazala je da će industrijska zona Pirot biti spremna za potencijalne investitore u skladu sa Uredbom Vlade o subvencionisanom davanju u zakup građevinskog zemljišta za poslovne namene, koja se očekuje ove jeseni.

"Po završetku njenog infrastrukturnog opremanja koje je pri kraju, opština Pirot treba da uradi elaborat koji će podneti Vladi za odobravanje povlašćenih cena.Pored subvencija koje odobrava Vlada i opština će smanjiiti cene pojedinih komunalnih usluga budućim investitorima", kazala je Petrovićeva.

Prema njenim rečima, budući investitori će biti potpuno oslobođeni plaćanja taksi i naknada Fondu za građevinsko zemljište i Javnom preduzeću "Vodovod i kanalizacija".

"Pored toga, plaćaće 50 posto od cena usluga čišćenja i iznošenja smeća Javnom preduzeću 'Komunalac' i za usluge korišćenja vode i kanalizacije Javnom preduzeću 'Vodovod i kanalizacija". Ovo su velike pogodnosti za sve potencijalne investitore, rekla je Petrovićeva.

Ona je dodala da Agencija za promociju izvoza SIEPA usmerava zainteresovane investitiore prema Pirotu, ali da se oni javljaju i sami, a najviše ih je iz Srbije i zemalja Evropske unije.

"Realno je očekivati da na proleće iduće godine krenu neke od tih investicija", kazala je Petrovićeva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik